Slide-Start_01 - copy
Rums- & Upplevelseakustik

Rums- & Upplevelseakustik

TIDIGARE PROJEKT

RIMBO KULTURSCEN

Johan De Sousa Mestre

Projektansvarig

Rumsakustiken

I samarbete med Kulturskolan i Rimbo har rumsakustiken för Rimbo kulturscen planerats rigoröst avseende rummets form, storlek och material. Salens grundakustik passar för konserter med rock, dans, show, världsmusik och pop, och studioinspelningar.

Digital Rumsakustik

Utöver salens grundakustik är det möjligt att aktivera digital rumsakustik. Den har 12 olika inställningar. Digital rumsakustik skapas genom att salens ljud tas upp i ett stort antal mikrofoner. Ljudet omvandlas sedan till digitala signaler som med avancerad signalbehandling matar ett stort antal högtalare med ljudreflexer.

Man kan enkelt välja en ny akustik efter önskemål. Valet görs ljudlöst med en touchpanel och effekten märks direkt (mindre än en sekund). Med detta system kan efterklangstiden T20 varieras från 0,7 s och upp till 2,6 s.

DRAS DEMO JUNE 2020 är gjord i samarbete med Kulturskolan i Rimbo.

Spela videoklipp
Spela videoklipp

MUSIKHUSET - KÄVESTA FOLKHÖGSKOLA

Johan De Sousa Mestre

Projektansvarig

Rumsakustiken

Musikhuset i Kävesta innehåller konsertsal och ett stort antal övnings/studiorum för musikutbildning på högsta nivå.

Musikrummens akustik kan varieras utifrån musikernas behov, och metoden för detta är helt ny.
Alla musikrum innehåller därför nyutvecklade absorbenter / diffusorer – som är vackra att se på och behagliga att ta på.
Akustiken skall upplevas med alla sinnen.

Konsertsalen är designad för främst jazz, pop och rock, men har ändå varierbar och mjuk akustik. Det gör att den också används för tex akustiska körer.

Ljudanläggningar finns i alla rum, och rumsakustiken har också anpassats för just ljuduppspelning med exakt ljudåtergivning.

Musikrummen har diffusa rumsimpulssvar som ändå har bibehållen distinkt rumskaraktär, vilket är ett trademark för Johans design. Detta ger en behaglig rumsakustik och varje rum upplevs ha en egen identitet.

Spela videoklipp
Spela videoklipp
Spela videoklipp

GÖTEBORGSOPERAN

Johan De Sousa Mestre

Projektansvarig

Rumsakustiken

2017 startade GöteborgsOperan ett utredningsarbete för att ta fram en ny orkestersnäcka. Orkestersnäckan skulle användas under orkesterkonserter med orkestern som huvudnummer på scenen. Snäckan planerades utgöras av scenografiska element för att skapa ett akustiskt och visuellt rum på den i övrigt öppna scenen. Utredningar, modeller och akustisk utvärdering med orkester utfördes under 2017-2020 av Johan de Sousa Mestre och Oscar Carlsson på Björg Form & Arkitektur. Under 2021 tillverkades provskärmar för akustisk och praktisk utvärdering. Skärmarna tillverkades av de grova almträd som fälldes i samband med Västlänksprojektet.

Arbetet mellan arkitekt och akustiker har drivits under samarbetsformen Acoustic Studio. Några av målen för projektets akustiska del var:

  • Arbeta hand i hand med verksamhetens akustiska behov
  • Att ha en vision men samtidigt att våga vara följsam
  • Pragmatik i arbetsprocessen, många praktiska prov
  • Hållbarhet och miljö är ledord
  • Göteborg och varumärket Göteborgsoperan skall förstärkas

Länkar

RUMSAKUSTISKT EXPERIMENT

Experimentet

I samarbete med Gustafs har vi mätt rumsakustisk linearitet. Linearitet är en parameter som beskriver jämnheten för efterklangstiderna. Resultatet av experimentet är lika överraskande som spännande.

Experimentet genomfördes i ett rum som var 3,5 meter brett, 6,5 meter djupt och 2,6 meter högt.

Tre olika tester genomfördes och nedan finns en film som beskriver experimentet samt redovisar resultatet av det. Kontakta Johan De Sousa Mestre om ni vill veta mer.

Spela videoklipp

Nyheter